31° Açık

Şimdiye Kadarki En Büyük Salgın Olabilir

Sağlık - 5 Nisan 2024 12:26 A A

Uzmanlar, kuş gribi salgınının Covid-19’dan 100 kat daha kötü olabileceği ve bulaştığı insanların yarısını öldürebileceği konusunda uyardı.

2019 sonlarında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan global bir pandemi olan Covid-19, uzun süren bir karantinaya sebep olmuş, bu süreçte dünya çapında 7 milyon insan da virüs sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Ancak uzmanlar H5N1 kuş gribi türünün de yeni bir pandemiyi tetiklemeye “tehlikeli derecede yaklaştığını” söyleyerek uyarıda bulundu.

Sözcü’nün yer verdiği habere göre; inekler, kediler ve son zamanlarda insanlar da dahil olmak üzere çeşitli memelilerde görülen çok sayıda enfeksiyon vakasının, virüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale gelme riskini artırdığı belirtildi.

Bulaştığı insanların yarısını öldürmesinden korkulan kuş gribi, birçok ülkede paniğe yol açıyor. Geçtiğimiz sene Kamboçya’da 11 yaşında bir kız çocuğu H5N1 virüsünden enfekte olup hayatını kaybetmişti.

MUTASYONA UĞRAMIŞ 

ABD’de, Teksas’taki bir mandıra çiftliği işçisinin yanı sıra altı eyaletteki 12 inek sürüsünün ve yine Teksas’ta daha sonra ölen üç kedinin virüs testinin pozitif çıktığı haberinin hemen ardından bir panel gerçekleşti.

İşçi üzerinde yapılan testler, virüsün daha kolay yayılacak şekilde mutasyona uğradığını gösterdi. Ancak ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), bu mutasyonun daha önce kaydedildiğini, riskin düşük olduğunu ve insandan insana bulaşma belirtisi olmadığını söyledi.

Panelde konuşan araştırmacılar da son vakalarla ilgili henüz alarm verilmesini gerektirmeyecek kadar çok bilinmeyenin bulunduğunu söyledi.

Brifinge, insanlarda görülen kuş gribi vakasından alarma geçen kuş gribi araştırmacıları, doktorlar ve devlet kurumlarından yetkililer katıldı.

Brifingde konuşan ABD merkezli kuş gribi araştırmacısı Dr. Suresh Kuchipudi, “Bu virüs uzun yıllar pandemik listesinin başında yer aldı. Şimdi potansiyel olarak bir salgına neden olan bu virüse tehlikeli bir şekilde yaklaşıyoruz.”

“H5N1 virüsleri, potansiyel bir pandemik virüsün birçok önemli özelliğini zaten gösteriyor. Yani virüs zaten küresel olarak dağılmış durumda ve özellikle de genellikle kuş virüsü olarak algılanan bu virüs, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli memeli konakçıları enfekte etme kabiliyetine sahip ve bunu da gösterdi.”

“Dolayısıyla benim görüşüme göre bu, şimdiye kadarki en büyük salgın tehdidine sahip olan ve dünya çapında mevcut olan bir virüstür. Hazırlanmamızın tam zamanıdır.” diye uyardı.

Haber: YazılıMedya

Sağlık - 12:26 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

POPÜLER HABERLER

  • 01
    ABD Polisi 13 Yaşındaki Çocuğu Öldürdü!
    ABD’nin Chicago kentinde polisten kaçarken vurulan 13 yaşındaki Adam Toleda’nın görüntüleri ülkede polis şiddetini tekrar gündeme taşıdı. 29 Mart’ta meydana gelen olayın video kaydı ilk kez Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot’un düzenlediği basın toplantısında yayınlandı. Videoda, polisin karanlık bir sokakta “Hemen dur!” diyerek bir çocuğu kovaladığı, çocuğun durması üzerine “Ellerini göster. Onu yere bırak, yere […]
  • 02
    İntiharın ardında Akdeniz Üniversitesi’ndeki hesaplaşma mı var?
    Antalya’da falezlerde bulunan cesedin, 18 gündür kayıp olan Akdeniz Üniversitesinde görevli bilgisayar mühendisi Çağrı Sertaç Kesici’ye ait olduğu tespit edildi. Kesici’nin kendisine uygulanan mobbing yüzünden intihar ettiği iddia ediliyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde falezlerde cesedi bulunan Çağrı Sertaç Kesici’nin ölümü ile ilgili önemli iddialar gündeme geldi. İddiaya göre, Akdeniz Üniversitesi’ne 2016 yılında atanan rektör Mustafa Ünal […]
  • 03
    Türk Hristiyan Birliği Kiliseleri İddialara Yanıt Verdi
    Türk Hristiyan Birliği kiliseleri kurucusu Pastör Randy Cihan Bektaş; sosyal medya ve çeşitli medya ortamlarında kendileri için yapılan iddialara yanıt verdi. Türk Hristiyan Birliği kiliselerine karşı bir karalama kampanyası oluşturulduğunu söyleyen Bektaş ‘Resmi bir kurumuz, tüm faaliyetlerimiz yasal. Boş iddialarla karalama yapmak yerine belgelerle konuşsunlar, bizim belgesiz çalışmamız yok’ dedi. Türk Hristiyan Birliği Kiliseleri Nasıl […]
  • 04
    ‘Maaşta iyileştirme tüm sağlık emekçilerini kapsamalı’
    DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığınca pratisyen hekim, uzman hekim ve diş hekimlerinin maaşlarına yapılan ek gösterge zammı üzerine açıklamalarda bulundu. Hatipoğlu “Sağlık ekip işidir, zamlar tüm sağlık emekçilerini kapsamalıdır” dedi. Hatipoğlu’nun açıklamaları şöyle: ‘Çifte standarda son verilmeli’ “Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca hekimlere yapılan ek gösterge zamlarını açıklarken diğer sağlık emekçileri […]
  • 05
    Danıştay’dan TSK’da Başörtüsü Kararı
    MSB, 15 Şubat 2017’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde ‘Kadın askerlerin başörtüsü takabileceğine’ ilişkin değişiklik yapmıştı. Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP), Milli Savunma Bakanlığı’nın 15 Şubat 2017’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde yaptığı ‘Kadın askerlerin başörtüsü takabileceğine’ ilişkin değişikliği Danıştay’a taşıdı. Söz konusu yönetmelik maddesinin iptal edilmesini isteyen HKP, düzenlemenin TSK’de türbanlı-türbansız ayrımı yaratacağını, bunun laiklik […]

HAVA DURUMU

21 Mayıs 2024 SALI
31°
  • ÇAR 25.4°
  • PER 23.2°
  • CUM 26.4°

SOSYAL MEDYA HESAPLARI