36° Az bulutlu

Sınır Kapısında Mağdur Olan Şöförleri Meclis Gündemine Taşıdı

Siyaset - 10 Ocak 2024 18:20 A A

Bulgaristan ve Avusturya’nın keyfi uygulamaları nedeniyle, şoförler Kalotina sınır kapısında günlerdir beklemek zorunda kalıyor. CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, konuyu Ticaret ile Ulaştırma bakanına ayrı ayrı sorduğu soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıdı.

Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın Schengen bölgesine hava ve deniz yoluyla katılma konusunda Avusturya ile anlaşmaya varmasına karşın, karayolu konusunda Avusturya’nın şerh koyması Türk nakliye firmalarını vurdu. Firmalara ait TIR’lar Bulgaristan’daki Kalotina sınır kapısında günlerdir beklemek zorunda kalırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu konuyu TBMM gündemine getirdi.

Bulgaristan ve Romanya Schengen’e dahil edildi. İki ülke için hava ve deniz sınırlarındaki kısıtlamalar Mart ayında kaldırılacak, ancak karayolunda sınırlar kalkmadı aksine Avusturya’nın şerhi nedeniyle kontroller sıkılaştırıldı. Özellikle Bulgaristan’ın sınırda denetimlerinin etkin olduğunu göstermek adına bu yılın başından itibaren sınır kapılarında Avusturya’ya ve Avusturya’dan gerçekleştirilen taşımaların büyük bir kısmı için hiçbir resmi açıklama yapmadan “tam tespit” uygulaması önemli sorunları beraberinde getirdi. Sınır kapılarında yığılma ve operasyonel süreler uzarken ve binlerce Türk TIR’ı sınırda günlerce beklemek zorunda kalıyor. Bu olumsuzluklar nedeniyle başta şoförler olmak üzere, ihracat yapan nakliye firmaları da zarar gördü, ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İKİ BAKANA DA SORDU

CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, konuyu iki bakana sorduğu soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıdı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na seslenen Karasu, “Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın Schengen bölgesine hava ve deniz yoluyla katılma konusunda Avusturya ile anlaşmaya varmasına rağmen, karayolu konusunda Avusturya’nın şerh koyması nedeniyle nakliye firmalarımız çok olumsuz etkileniyor. Bulgaristan ve Avusturya’nın keyfi uygulamaları nedeniyle şoförlerimiz, soğuk kış koşullarında Kalotina sınır kapısında günlerdir beklemek zorunda kalıyor. Yaşanan mağduriyetler acil olarak çözülme kavuşturulmalıdır” dedi.

Karasu, verdiği önergesinde, Bakanlar’dan şu sorularına yanıt verilmesini talep etti:

  • Avusturya ve Bulgaristan’ın tutumundan bakanlık olarak ne zaman haberdar oldunuz? Konuyla ilgili, Bulgaristan tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olmasını nasıl karşılıyorsunuz, bu durumun gerekçesi nedir, sorumlusu kim ya da kimlerdir? Sorunun çözümü adına, bakanlık olarak yaptığınız girişimler nelerdir?
  • Perişan bir biçimde günlerdir bekleyen TIR şoförlerinin ülkemizin itibarına yakışır biçimde ülkemize dönmesi için Bakanlık olarak yaptığınız ya da yapacağınız çalışmalar var mıdır? Varsa ne zaman ve ne şekilde gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?
  • Dış temsilciliklerimiz, sorunun yaşandığı günlerde mağdur olan vatandaşlarımıza beslenme ve barınma konusunda destek vermiş midir? Bu destekler nelerdir?
Siyaset - 18:20 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

POPÜLER HABERLER

  • 01
    ABD Polisi 13 Yaşındaki Çocuğu Öldürdü!
    ABD’nin Chicago kentinde polisten kaçarken vurulan 13 yaşındaki Adam Toleda’nın görüntüleri ülkede polis şiddetini tekrar gündeme taşıdı. 29 Mart’ta meydana gelen olayın video kaydı ilk kez Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot’un düzenlediği basın toplantısında yayınlandı. Videoda, polisin karanlık bir sokakta “Hemen dur!” diyerek bir çocuğu kovaladığı, çocuğun durması üzerine “Ellerini göster. Onu yere bırak, yere […]
  • 02
    İntiharın ardında Akdeniz Üniversitesi’ndeki hesaplaşma mı var?
    Antalya’da falezlerde bulunan cesedin, 18 gündür kayıp olan Akdeniz Üniversitesinde görevli bilgisayar mühendisi Çağrı Sertaç Kesici’ye ait olduğu tespit edildi. Kesici’nin kendisine uygulanan mobbing yüzünden intihar ettiği iddia ediliyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde falezlerde cesedi bulunan Çağrı Sertaç Kesici’nin ölümü ile ilgili önemli iddialar gündeme geldi. İddiaya göre, Akdeniz Üniversitesi’ne 2016 yılında atanan rektör Mustafa Ünal […]
  • 03
    Türk Hristiyan Birliği Kiliseleri İddialara Yanıt Verdi
    Türk Hristiyan Birliği kiliseleri kurucusu Pastör Randy Cihan Bektaş; sosyal medya ve çeşitli medya ortamlarında kendileri için yapılan iddialara yanıt verdi. Türk Hristiyan Birliği kiliselerine karşı bir karalama kampanyası oluşturulduğunu söyleyen Bektaş ‘Resmi bir kurumuz, tüm faaliyetlerimiz yasal. Boş iddialarla karalama yapmak yerine belgelerle konuşsunlar, bizim belgesiz çalışmamız yok’ dedi. Türk Hristiyan Birliği Kiliseleri Nasıl […]
  • 04
    ‘Maaşta iyileştirme tüm sağlık emekçilerini kapsamalı’
    DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığınca pratisyen hekim, uzman hekim ve diş hekimlerinin maaşlarına yapılan ek gösterge zammı üzerine açıklamalarda bulundu. Hatipoğlu “Sağlık ekip işidir, zamlar tüm sağlık emekçilerini kapsamalıdır” dedi. Hatipoğlu’nun açıklamaları şöyle: ‘Çifte standarda son verilmeli’ “Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca hekimlere yapılan ek gösterge zamlarını açıklarken diğer sağlık emekçileri […]
  • 05
    Danıştay’dan TSK’da Başörtüsü Kararı
    MSB, 15 Şubat 2017’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde ‘Kadın askerlerin başörtüsü takabileceğine’ ilişkin değişiklik yapmıştı. Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP), Milli Savunma Bakanlığı’nın 15 Şubat 2017’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’nde yaptığı ‘Kadın askerlerin başörtüsü takabileceğine’ ilişkin değişikliği Danıştay’a taşıdı. Söz konusu yönetmelik maddesinin iptal edilmesini isteyen HKP, düzenlemenin TSK’de türbanlı-türbansız ayrımı yaratacağını, bunun laiklik […]

HAVA DURUMU

3 Haziran 2024 PAZARTESİ
35°
  • SAL 32.2°
  • ÇAR 35.5°
  • PER 33.4°

SOSYAL MEDYA HESAPLARI